Muziektherapie is een non-verbale therapievorm. Dit betekent dat muziek het belangrijkste uitgangspunt van de therapie is en niet het gesprek. Door middel van muziek, voornamelijk samen muziek maken, kan direct het gevoel geraakt worden. Dit maakt het werken met muziek vaak een hele prettige en goede manier om gevoelens te uiten en trauma’s te helen. Daarnaast kunnen in het samen muziek maken ook bepaalde persoonlijke patronen duidelijk worden en kunnen we door middel van muzikale oefeningen vormen vinden om de patronen die niet meer dienend of prettig zijn te doorbreken. Muziek wordt een middel om wat er speelt in het leven te uiten en in kaart te brengen en daar waar dat gewenst is dingen te veranderen. Het samen muziek maken kan zowel plezier en ontspanning als diepe lichamelijke en psychische processen teweeg brengen.
We maken gebruik van allerlei instrumenten zoals piano, gitaar, trommels, lier (een soort kleine harp) en chrotta (een soort cello). Ervaring met muziek is niet belangrijk voor de therapie, de oefeningen zijn laagdrempelig en voor iedereen toegankelijk.
Daarnaast is het bijzondere aan muziektherapie, dat er veel verschillende hersengebieden aangesproken worden. Hierdoor zie je vaak hele bijzondere dingen gebeuren; zo kunnen mensen met afasie (moeite met praten) of bewegingsproblemen bijvoorbeeld weer leren praten of lopen door muziek of mensen met autisme makkelijke contact maken door muziek.
Momenteel ben ik mij verder aan het specialiseren in Neurologische Muziektherapie, waar bovengenoemde aspecten van muziektherapie een onderdeel van zijn.
Muziektherapie kan zowel voor kinderen, jongeren als volwassenen ingezet worden en bij veel verschillende hulpvragen.
U kunt bij mij bijvoorbeeld terecht bij:
Kinderen & Jongeren
- Faalangst
- Hechtingsproblematiek
- Autisme
- Trauma
- Angsten
- Verdriet
- Laag zelfbeeld
- AD(H)D
- etc.
Volwassenen
- Burn out, of neiging tot Burn out
- Trauma verwerking
- Overwinnen van angst
- Stembevrijding
- Verlies of rouwverwerking
- Etc.
Inmiddels heb ik mij in een aantal hulpvragen kunnen specialiseren. Dit zijn bij kinderen & jongeren verwaarlozing en traumatische ervaringen en bij volwassenen traumaverwerking en burn out.
Daarnaast heb ik mij verdiept in vele vormen van ontspanning door muziek zoals adem verdiepend en stress verminderend zingen en het gebruik van klankschalen en resonantie therapie (bekend om zijn ontspannende werking en verbetering van contact met het eigen lichaam). De adem verdiepende zangoefeningen lijken zeker ook behulpzaam voor long-covid klachten, en hierin zijn dus ook mogelijkheden.
Naast deze opties, wil ik ook graag het stuk ‘stervensbegeleiding’ specifiek benoemen. Ik heb enige tijd in een hospice muziek gemaakt voor mensen die in de laatste levensfase zijn. Het kan hele bijzondere momenten opleveren en iemand helpen op een zo ontspannen en verbonden mogelijke manier het leven los te laten. Ook hier zijn dus mogelijkheden in.
Heeft u een specifieke vraag? Stuur mij dan gerust een mail of bel mij even. Dan bespreken we de mogelijkheden.